Antwoord op vragen over het sociaal domein

Woonkostentoeslag

Woonkostentoeslag is bijzondere bijstand, speciaal voor de huur. Woont u in een huurwoning en heeft u een laag inkomen? Maar krijgt u geen huurtoeslag? Misschien kunt u dan woonkostentoeslag krijgen.

Bijvoorbeeld

  • als u tijdelijk dubbel huur moet betalen, omdat u kortgeleden móést verhuizen;
  • of als uw inkomen erg is gezakt, en de huur van uw woning te hoog is voor huurtoeslag. Dan moet u van de gemeente vaak wel zo snel mogelijk naar een goedkopere woning verhuizen.

Om woonkostentoeslag te krijgen moet u voldoen aan de voorwaarden voor bijzondere bijstand. Soms heeft de gemeente hier nog extra voorwaarden voor.

Lees meer op:

Regels van Gemeente Kerkrade

Recht op bijzondere bijstand: acute noodsituatie

U heeft geen recht op bijzondere bijstand voor de vaste lasten van uw woning. Het college zal alleen van dit standpunt afwijken als er sprake is van een acute noodsituatie. Hiervan is sprake als er een situatie van levensbedreigende aard is, of blijvend ernstig letsel of invaliditeit tot gevolg kan hebben.

Zelf regelen

Het kan zijn dat  u met behulp van de reclassering zelf kan zorgen voor het aanhouden van de woning door bijvoorbeeld tijdig te reserveren, het afsluiten van een lening of het tijdelijk (onder) verhuren van de woning.

Laatst bijgewerkt op 01-08-2012

Regels van Gemeente Kerkrade

Als u een alleenstaande (ouder) bent en uw opname tijdelijk is, maar langer dan 6 maanden duurt, dan kan bijzondere bijstand voor de doorbetaling van de vaste lasten verstrekt worden. De gemeente verstaat onder vaste lasten die hiervoor in aanmerking kunnen komen de huur, gas, water, en electriciteit. Deze bijzondere bijstand kan in principe door de gemeente worden verstrekt zolang de gemeente het verantwoord vindt. In bijzondere situaties kan al na 3 maanden bijzondere bijstand worden verstrekt.

Geen bijzondere bijstand

U kunt geen bijzondere bijstand krijgen voor:  

  • De overige woonlasten, zoals Onroerend Zaak Belasting (OZB), verzekering en dergelijke worden in principe niet in de berekening van de bijzondere bijstand meegenomen.
  • Als u een eigen woning heeft en u wordt langer dan 6 maanden opgenomen, dan wordt er in principe geen bijzondere bijstand verstrekt voor de doorbetaling van de hypotheek. U kunt dan mogelijk een regeling treffen met de instantie die de hypotheek verstrekt.

Laatst bijgewerkt op 11-09-2012

 

Lees ook