Antwoord op vragen over het sociaal domein

Uw woonkosten als u bent opgenomen in een inrichting

Bent u opgenomen in een inrichting? En moet u uw woning toch aanhouden? Dan kunt u misschien bijzondere bijstand krijgen voor de vaste kosten voor uw woning.

Dat kan als

  • de kosten echt nodig zijn
  • en u die kosten niet zelf kunt betalen
  • en u de kosten niet op een andere manier kunt betalen. Bijvoorbeeld door uw woning tijdelijk onder te verhuren.

Regels van Gemeente Kerkrade

Als u een alleenstaande (ouder) bent en uw opname tijdelijk is, maar langer dan 6 maanden duurt, dan kan bijzondere bijstand voor de doorbetaling van de vaste lasten verstrekt worden. De gemeente verstaat onder vaste lasten die hiervoor in aanmerking kunnen komen de huur, gas, water, en electriciteit. Deze bijzondere bijstand kan in principe door de gemeente worden verstrekt zolang de gemeente het verantwoord vindt. In bijzondere situaties kan al na 3 maanden bijzondere bijstand worden verstrekt.

Geen bijzondere bijstand

U kunt geen bijzondere bijstand krijgen voor:  

  • De overige woonlasten, zoals Onroerend Zaak Belasting (OZB), verzekering en dergelijke worden in principe niet in de berekening van de bijzondere bijstand meegenomen.
  • Als u een eigen woning heeft en u wordt langer dan 6 maanden opgenomen, dan wordt er in principe geen bijzondere bijstand verstrekt voor de doorbetaling van de hypotheek. U kunt dan mogelijk een regeling treffen met de instantie die de hypotheek verstrekt.

Laatst bijgewerkt op 11-09-2012

Lees ook