Antwoord op vragen over het sociaal domein

Na schuldhulp sneller van negatieve BKR-registratie af

Categorie: Algemeen nieuws
Datum: 19 juni 2023
Bron: ANP

Mensen die met succes een schuldhulptraject hebben doorlopen, moeten sneller met een schone lei kunnen beginnen, vindt het kabinet. Nu houden ze aan zo ’n traject nog vijf jaar lang een negatieve BKR-registratie over waardoor ze bijvoorbeeld geen hypotheek kunnen krijgen. Die periode wordt ingekort tot zes maanden, meldt minister Carola Schouten (Armoedebeleid).

Schouten volgt daarmee enkele grote steden, die al begin dit jaar begonnen zijn negatieve BKR-registraties na een halfjaar te verwijderen. Eerder sprak de minister met gemeenten af dat schuldhulptrajecten vanaf 1 juli niet langer meer duren dan anderhalf jaar. Mensen zijn dan sneller van hun schulden af. De minister verwacht dat dit de drempel om bij de gemeente aan te kloppen voor deze hulp zal verlagen.

Er komen ook maatregelen die moeten helpen voorkomen dat mensen in financiële problemen komen. Zo stelt Schouten 8 miljoen euro beschikbaar om docenten op te leiden die leerlingen les gaan geven over geldzaken. Na de zomer zijn MBO-scholen als eerste aan de beurt, vanaf volgend jaar ook het primair en voortgezet onderwijs.

“Als je achttien wordt, komt er veel op je af”, zegt Schouten. “We zien dat het voor veel jongeren en hun ouders niet duidelijk is wat ze allemaal moeten regelen en dat jongeren daardoor geld mislopen en financieel in de knel komen. Ik vind het heel belangrijk dat ze goede financiële vaardigheden aanleren en ook leren over de risico’s van bijvoorbeeld beleggen met crypto of online gokken.”

Daarnaast worden subsidiepotjes opgehoogd die gericht zijn op schoolgaande kinderen uit arme gezinnen. Het gaat dan om geld voor zaken als schoolspullen, bijlessen, meedoen aan sport of muziek of om thuis en op school hun verjaardag te kunnen vieren.

De maatregelen zijn onderdeel van een meerjarige aanpak om geldzorgen, armoede en schulden tegen te gaan. Het kabinet begon daar vorig jaar mee. In het coalitieakkoord is onder meer afgesproken dat het aantal kinderen dat opgroeit in armoede in 2025 moet zijn gehalveerd ten opzichte van 2015.

Lees ook