Antwoord op vragen over het sociaal domein

Tandartskosten

De basiszorgverzekering vergoedt slechts een aantal tandartskosten, zoals bijvoorbeeld een kunstgebit. Voor andere kosten kunt u zich aanvullend verzekeren. U hebt in principe geen recht op bijzondere bijstand voor tandartskosten omdat de zorgverzekering een voldoende voorliggende voorziening is.

Uitzondering op deze regel is de eigen bijdrage die u moet betalen bij kosten die vergoed worden uit de basisverzekering. Daar kunt u mogelijk wel bijzondere bijstand voor krijgen. U moet wel aan een aantal voorwaarden voldoen.  

Wat heeft de gemeente bepaald?

De gemeente kan hebben bepaald dat zij u toch bijzondere bijstand geeft voor bepaalde kosten. Dat heet buitenwettelijk begunstigend beleid:

Regels van Gemeente Kerkrade

Het recht op bijstand strekt zich niet uit tot kosten die in de voorliggende voorziening als niet noodzakelijk worden aangemerkt. Dit standpunt is van belang voor onder andere de (para)-medische kosten.

Het in de Zorgverzekeringswet benoemde wettelijk te verzekeren pakket heeft betrekking op noodzakelijke zorg, getoetst aan aantoonbare werking, kosteneffectiviteit en noodzaak van collectieve financiering. Alleen de zorg die in het Besluit Zorgverzekering is opgenomen, is daarom als medisch noodzakelijke zorg te beschouwen. Dit is een bewuste keuze van de wetgever geweest.

Het vorenstaande betekent automatisch, dat in een aanvullende verzekering, die bovenop het verzekeringspakket van de Zvw en de AWBZ kan worden afgesloten, alleen die voorzieningen zitten waarvan de overheid vindt, dat die voor rekening en verantwoordelijkheid van de verzekerde zelf kunnen komen.

Het verstrekken van bijzondere bijstand voor deze kosten is dan ook slechts mogelijk wanneer er sprake is van zeer dringende reden als bedoeld in artikel 16 Pw (bijzondere levensbedreigende omstandigheden). Dit standpunt is inmiddels door een aantal gerechtelijke uitspraken onderschreven.

Op de site van VGZ, de voorliggende voorziening voor medische kosten, staan ook de vergoedingen die VGZ verstrekt voor tandartskosten.

Laatst bijgewerkt op 13-06-2016