Antwoord op vragen over het sociaal domein

Fysiotherapie

In principe krijgt u geen bijzondere bijstand voor de kosten van fysiotherapie en oefentherapie. Deze kosten worden niet vergoed door de zorgverzekering. De overheid heeft bepaald dat kosten voor fysiotherapeutische behandeling zelf moeten worden betaald. U kunt zich tegen deze kosten wel aanvullend verzekeren. 

De basiszorgverzekering vergoedt een deel van de behandeling

De eerste fysiotherapeutische behandelingen moeten door iedereen zelf worden betaald. Als uw aandoening voorkomt op de lijst die behoort bij het Besluit zorgverzekering worden de kosten van een deel van de behandelingen wel vergoed de zorgverzekeraar. Ook in dat geval heeft u in principe geen recht op bijzondere bijstand voor de kosten van de eerste behandelingen.

Soms kunt u via de gemeente een voordelige collectieve ziektekostenverzekering afsluiten die uw kosten wel (gedeeltelijk) vergoed.   

Wat uw gemeente heeft bepaald

De gemeente kan besluiten om toch bijzondere bijstand voor fysiotherapie te verstrekken. De gemeente heeft daarover het volgende bepaald:

Regels van Gemeente Kerkrade

Het recht op bijstand strekt zich niet uit tot kosten die in de voorliggende voorziening als niet noodzakelijk worden aangemerkt. Dit standpunt is van belang voor onder andere de (para)-medische kosten.

Het in de Zorgverzekeringswet benoemde wettelijk te verzekeren pakket heeft betrekking op noodzakelijke zorg, getoetst aan aantoonbare werking, kosteneffectiviteit en noodzaak van collectieve financiering. Alleen de zorg die in het Besluit Zorgverzekering is opgenomen, is daarom als medisch noodzakelijke zorg te beschouwen. Dit is een bewuste keuze van de wetgever geweest.

Het vorenstaande betekent automatisch, dat in een aanvullende verzekering, die bovenop het verzekeringspakket van de Zvw en de AWBZ kan worden afgesloten, alleen die voorzieningen zitten waarvan de overheid vindt, dat die voor rekening en verantwoordelijkheid van de verzekerde zelf kunnen komen.

Het verstrekken van bijzondere bijstand voor deze kosten is dan ook slechts mogelijk wanneer er sprake is van zeer dringende reden als bedoeld in artikel 16 Pw (bijzondere levensbedreigende omstandigheden). Dit standpunt is inmiddels door een aantal gerechtelijke uitspraken onderschreven.

Op de site van VGZ, de voorliggende voorziening voor medische kosten, staan ook de vergoedingen die VGZ verstrekt voor fysiotherapie.

Laatst bijgewerkt op 13-06-2016