Iedereen in Nederland is verplicht een basisverzekering voor ziektekosten af te sluiten. Iedereen kan zich vrijwillig bijverzekeren door een of meer aanvullende ziektekostenverzekeringen af te sluiten. Vaak is het mogelijk een collectieve ziektekostenverzekering af te sluiten via uw gemeente. Het voordeel van collectieve verzekeringen is dat ze goedkoper zijn. Soms vergoedt de gemeente een deel van de premie voor de collectieve aanvullende verzekering. Dit is afhankelijk van wat uw gemeente daarover heeft bepaald.
De gemeente heeft het volgende bepaald over een collectieve (aanvullende) verzekering:
Regels van Gemeente Kerkrade
Inwoners van Kerkrade met een inkomen tot maximaal 150% van de voor hen vergelijkbare bijstandsnorm kunnen in aanmerking komen voor deelname aan de collectieve ziektekostenverzekering, afgesloten bij VGZ, de collectieve ziektekostenverzekering Zuid Limburg.
De collectieve ziektekostenverzekering bestaat uit een basisverzekering plus een vrij uitgebreide aanvullende- en tandartsverzekering. Het verplichte eigen risico is meeverzemerd, evenaals algemene eigen bijdragen tot € 500 per kalenderjaar en eigen bijdragen WMO tot € 400 per kalenderjaar.
Het als gevolg van de Zorgverzekeringswet wettelijk te verzekeren pakket heeft betrekking op noodzakelijke zorg, getoetst aan aantoonbare werking, kosteneffectiviteit en noodzaak van collectieve financiering. Alleen de zorg die in het Besluit Zorgverzekering is opgenomen, is daarom als medisch noodzakelijke zorg te beschouwen. Dit is een bewuste keuze van de wetgever geweest.
Het vorenstaande impliceert dan automatisch dat in een aanvullende verzekering, die bovenop het verzekeringspakket van de Zvw en de AWBZ kan worden afgesloten, alleen die voorzieningen zitten waarvan de regering vindt dat die voor rekening en verantwoordelijkheid van de verzekerde zelf kunnen komen. Het verstrekken van bijzondere bijstand voor deze kosten is dan ook slechts mogelijk wanneer er sprake is van zeer bijzondere, zelfs levensbedreigende omstandigheden.
De collectieve ziektekostenverzekering geldt als de voorliggende voorziening op de bijzondere bijstand voor (para)medische kosten.
Het voordeel van deze verzekering ligt grotendeels in het feit dat middels deze verzekering voorziet wordt in een vrij hoge vergoeding voor de meest voorkomende (para)medische kostensoorten waarvoor op basis van de Zorgverzekeringswet geen recht op bijzondere bijstand bestaat.
Personen, die een andere ziektekostenverzekering dan de collectiviteit hebben afgesloten, kunnen geen vergoeding krijgen voor de kostensoorten, die op grond van de Zorgverzekeringswet als niet noodzakelijk worden beschouwd. Alleen in zeer bijzondere (levensbedreigende) situaties mag van deze regel afgeweken worden.
Laatst bijgewerkt op 13-06-2016