Antwoord op vragen over het sociaal domein

Communicatie en signalering

Bent u ziek, gehandicapt of op leeftijd? Dan moet u soms extra kosten maken voor communicatie- en signaleringshulpmiddelen. U kunt daarbij denken aan een computer voor omgevingsbediening, een wekinstallatie of een alarmeringssysteem.

Hoofdregel: geen bijzondere bijstand

U hebt in principe geen recht op bijzondere bijstand voor de kosten van communicatie- en signaleringsapparatuur, omdat:

Uw situatie Recht op bijzondere bijstand?
Uw zorgverzekeraar vergoedt de kosten
Nee, u kunt uw kosten op een andere manier betalen.
Uw zorgverzekeraar vergoedt de kosten niet Nee, uw kosten zijn niet noodzakelijk.

Uitzondering: bijzondere bijstand voor de eigen bijdrage

Als u een eigen bijdrage moet betalen, kunt u wel recht hebben op bijzondere bijstand. U en uw kosten moeten wel aan de voorwaarden voldoen.
De gemeente heeft het volgende bepaald over bijzondere bijstand voor deze kosten:

Regels van Gemeente Kerkrade

De collectieve ziektekostenverzekering vergoedt bij medisch noodzakelijke alarmering 100% van de abonnementskosten bij een door haar aangewezen meldkamer.

Alarmering op basis van een sociale indicatie is een zaak van het college. Wanneer bijzondere omstandigheden daartoe aanleiding geven en er geen beroep gedaan kan worden op een voorliggende voorziening, kan het college in geval van een sociale indicatie bijzondere bijstand ter hoogte van de maandelijkse abonnementskosten verstrekken. In voorkomende gevallen kan het college tevens eenmalig bijzondere bijstand voor de aanschaf- en aansluitkosten van alarmeringsapparatuur verstrekken.

Wanneer er sprake is van sociale problemen, zonder dat dit op voorhand al bevestigd wordt middels rapportages van specialisten, vraagt het college een keuring aan bij de GGD om de noodzaak vast te stellen.

Laatst bijgewerkt op 11-09-2012