Antwoord op vragen over het sociaal domein

Inrichting

Bent u in een inrichting opgenomen? Dan gelden er speciale regels voor uw bijstand. Welke dat in uw woonplaats zijn, kunt u bij de gemeente vragen. Meer hierover leest u op U verblijft in een inrichting.

Regels van Gemeente Kerkrade

Wel inrichtingen:

  • Ziekenhuizen
  • Psychiatrische inrichtingen (zoals PAAZ en Welterhof).

Geen inrichtingen:

  • Blijf-van-mijn-lijfhuizen
  • Projecten voor begeleid zelfstandig wonen
  • Opvang voor dak- en thuislozen (sociale pensions)

 

Laatst bijgewerkt op 30-01-2008

Regels van Gemeente Kerkrade

Als u een alleenstaande (ouder) bent en uw opname tijdelijk is, maar langer dan 6 maanden duurt, dan kan bijzondere bijstand voor de doorbetaling van de vaste lasten verstrekt worden. De gemeente verstaat onder vaste lasten die hiervoor in aanmerking kunnen komen de huur, gas, water, en electriciteit. Deze bijzondere bijstand kan in principe door de gemeente worden verstrekt zolang de gemeente het verantwoord vindt. In bijzondere situaties kan al na 3 maanden bijzondere bijstand worden verstrekt.

Geen bijzondere bijstand

U kunt geen bijzondere bijstand krijgen voor:  

  • De overige woonlasten, zoals Onroerend Zaak Belasting (OZB), verzekering en dergelijke worden in principe niet in de berekening van de bijzondere bijstand meegenomen.
  • Als u een eigen woning heeft en u wordt langer dan 6 maanden opgenomen, dan wordt er in principe geen bijzondere bijstand verstrekt voor de doorbetaling van de hypotheek. U kunt dan mogelijk een regeling treffen met de instantie die de hypotheek verstrekt.

Laatst bijgewerkt op 11-09-2012

Regels van Gemeente Kerkrade

Opname alleenstaande (ouder) 

Als u wordt opgenomen, dan kan er sprake zijn van één van de volgende situaties:

  • De opname blijkt permanent

Uw bijstandsuitkering wordt in principe met ingang van de derde maand nadat u bent opgenomen omgezet naar een lagere norm. Als u bijvoorbeeld op 15 januari wordt opgenomen, dan zal uw uitkering met ingang van 15 april worden aangepast. Mogelijk dat er dan recht bestaat op bijzondere bijstand voor de kosten van doorbetaling van de huur, gas, water en licht. Deze bijzondere bijstand is van tijdelijke aard. De verlaagde bijstandsuitkering wordt verhoogd met een toeslag van € 42,00 per maand.

  • De opname blijkt tijdelijk

korter dan 3 maanden

Als uw opname maximaal 3 maanden zal duren en u wilt na uw opname terugkeren naar de gemeente Kerkrade, dan zal de gemeente uw uitkering mogelijk niet verlagen.

Langer dan 3 maanden

Als uw opname langer dan 3 maanden zal duren en u wilt daarna terugkeren naar de gemeente Kerkrade, dan zal uw uitkering in principe met ingang van de derde maand nadat u bent opgenomen, worden gewijzigd naar een lagere norm. Als u bijvoorbeeld op 15 januari wordt opgenomen, dan zal uw uitkering met ingang van 15 april worden aangepast. Mogelijk dat er dan recht bestaat op bijzondere bijstand voor de kosten van doorbetaling van de huur, gas, water en licht. In principe verstrekt de gemeente deze bijzondere bijstand zolang zij het verantwoord vindt.

U keert niet terug naar de gemeente

Als uw opname tijdelijk is, maar u keert na de opname niet terug naar de gemeente Kerkrade, dan wordt uw bijstandsuitkering met ingang van de dag van opname in de inrichting beëindigd.

Opname partner

Als uw partner wordt opgenomen in een inrichting en u blijft in de woning wonen, dan wordt in principe uw uitkering verlaagd. Uw uitkering wordt in principe verhoogd met een toeslag van € 95,00. De uitkering van degene die niet in een inrichting verblijft, wordt in principe afgestemd op de situatie zoals die dan is, dus bijvoorbeeld alleenstaande ouder of alleenstaande.

Opname in bijzondere inrichting

Als u wordt opgenomen in een inrichting voor, zwakzinnigen, gezinsvervangend tehuis of verpleging dan wordt door deze inrichtingen in principe meteen een inkomensafhankelijke bijdrage gevraagd. In dergelijke gevallen wordt in principe uw bijstandsuitkering met ingang van de datum van de opname beëindigd.

Laatst bijgewerkt op 11-09-2012

 

 

 

Lees ook