U hebt alleen recht op bijzondere bijstand als u (of uw gezinsleden) onvoldoende draagkracht heeft om de kosten zelf te betalen. Dit betekent:
- dat als u geen draagkracht heeft, u recht kunt hebben op bijzondere bijstan;
- dat als u draagkracht heeft, u de kosten geheel of gedeeltelijk zelf moet betalen.
Wat is draagkracht?
Uw draagkracht is dat deel van uw inkomen en vermogen (en eventueel: uw individuele inkomenstoeslag) waarmee u de kosten zelf kunt betalen. Alleen als u niet voldoende draagkracht heeft om de kosten zelf te bestalen, heeft u recht op bijzondere bijstand.
Middelen
De gemeente kan zelf bepalen met welke middelen zij bij de vaststelling van uw draagkracht rekening houdt en of zij wel of niet rekening houdt met de inkomens- en vermogensvrijlatingen zoals die gelden voor het recht op een bijstandsuitkering:
Regels van Gemeente Kerkrade
Het college kiest er voor bij de bepaling van het draagkrachtinkomen niet met uitgebreide en ingewikkelde berekeningen, uitzonderingen, uitsluitingen, etc., te werken, maar de artikelen 31 tot en met 33 van de wet te volgen. Uitzondering hierop is het meerdere aan buitenlandse kinderbijslag. Dit bedrag telt, anders dan in artikel 32 Pw , wel mee als inkomen.
Laatst bijgewerkt op 13-06-2016
Draagkrachtperiode
De gemeente heeft het volgende bepaald over de draagkrachtperiode:
Regels van Gemeente Kerkrade
De draagkrachtperiode is steeds een kalenderjaar van 1 januari t/m 31 december.
Laatst bijgewerkt op 13-06-2016
Draagkrachtpercentage
Het draagkrachtpercentage bepaalt welk deel van uw inkomen en vermogen u moet gebruiken om uw kosten mee te betalen. De gemeente gebruikt het volgende draagkrachtpercentage:
Regels van Gemeente Kerkrade
De beleidsregel individuele bijzondere bijstand Kerkrade 2015 bepaalt het volgende:
Draagkracht
De draagkrachtperiode is gelijk aan het kalenderjaar waarin de kosten zich voordoen. De draagkracht voor de individuele bijzondere bijstand wordt uitgedrukt in een percentage van 10% boven de norm zoals bedoeld in de artikelen 20, 21, 22 en 23 van de participatiewet namelijk:
- 80% voor een alleenstaande
- 100% voor een alleenstaande moeder
- 110% voor een gezin
Alle percentages zijn inclusief vakantietoeslag. Voor aanvragen van burgers waarvan de vakantietoeslag niet bekend is, wordt een vast percentage vakantietoeslag aangehouden, namelijk:
- voor klanten met inkomsten uit arbeid: 8%
- voor overige klanten (andere uitkeringen): 5%
Het vermogen boven de vermogensgrens voor een alleenstaande, alleenstaande ouder en gezin wordt gezien als draagkracht.
Laatst bijgewerkt op 13-06-2016