De gemeente is verplicht om regelmatig te overleggen met mensen die bijstand ontvangen of hun vertegenwoordigers. In de praktijk zal de gemeente er voor kiezen om te overleggen met een vertegenwoordiging en niet met iedereen persoonlijk.
Op veel plaatsen overlegt de gemeente met de cliëntenraad. De leden van de cliëntenraad zijn de vertegenwoordigers van alle mensen in de gemeente die bijstand ontvangen. De cliëntenraad houdt zich in principe niet bezig met individuele gevallen.
Adviserende rol
De cliëntenraad is een adviesorgaan en mag gevraagd en ongevraagd advies uitbrengen aan de gemeente over alle dingen die te maken hebben met de bijstand. De gemeente moet aan de cliëntenraad laten weten wat er met de adviezen is gebeurd.
Verordening cliëntenparticipatie
De gemeente moet in een verordening vastleggen hoe het overleg met de cliëntenraad geregeld is. In die verordening is het volgende bepaald:
Regels van Gemeente Kerkrade
Taak cliëntenraad
De primaire taak van de cliëntenraad is het gemeentebestuur en zo mogelijk instellingen en organisaties van advies dienen bij de ontwikkeling, voorbereiding en uitvoering van een samenhangend beleid ten behoeve van uitkeringsgerechtigden, en andere minima en het fungeren als het door het gemeentebestuur erkend overlegplatform, gericht op de belangenbehartiging, participatie en verbetering van de positie van gerechtigden en andere minima in de Kerkraadse samenleving. Dit gebeurdt door het desgevraagd en ongevraagd uitbrengen van adviezen en rapportage aan het gemeentebestuur, instellingen en organisaties terzake hun beleid, waarmee de belangen van uitkeringsgerechtigden en andere minima gemoeid zijn. De doelstelling hierbij is om tot verbetering van de participatie, de positie van uitkeringsgerechtigden, Wsw gerechtigden en andere minima in de Kerkraadse samenleving te komen. De cliëntenraad voert periodiek overleg met de wethouder sociale zaken en werkgelegenheid, de sector maatschappelijke zorg van de gemeente Kerkrade en de raadscommissie. Daarenboven kan wederzijds een verzoek worden gedaan tot een tussentijds overleg.
Verordening
De gemeente heeft zich aan de hand van een verordening Cliëntenparticipatie, die per 1 januari 2015 in werking is getreden, verplicht om alle zaken die in het kader van de participatiewet in de Raadscommissie Burgers en Samenleving besproken zullen worden, eerst voor te leggen aan de Stichting Cliëntenraad SWI
Jaarlijks doet de cliëntenraad voor 1 april verslag (zowel financieel als sociaal) verslag van haar werkzaamheden aan burgemeester en wethouders.
Laatst bijgewerkt op 14-06-2016